Fastighetsingenjör, inriktning energi

Yh-program 2 år 430 Yh-poäng
Stockholm
Terminsstart aug 2024. Ansökningsperiod: 01-02-2024--03-05-2024
Utbildningsledare: Mårten Odhner marten@jei.se
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (mån, ons, fre: 10.00-12.00) antagning@jei.se

Optimera och effektivisera

Ett spännande yrke väntar dig som Fastighetsingenjör med fokus på energi. I en av Sveriges mest dynamiska branscher har du en nyckelroll för att klara framtidens krav på hållbarhet, teknik och innovation.

Yrkesrollen?

Som Fastighetsingenjör är ditt övergripande ansvar att optimera, driva och underhålla fastighetens tekniska system. I en snabbt växande bransch som fokuserar på digitalisering, energieffektivisering och smarta lösningar är du den kreativa problemlösaren.

Som Fastighetsingenjör med inriktning energi är du specialist. Du säkerställer bland annat att  driftsekonomi, energiprestanda och energieffektivisering uppfyller kraven. I din roll leder du tekniska utvecklingsprojekt och har ofta budgetansvar.

Rent generellt är vi i en av de branscher som har störst möjlighet att bidra med skillnad på klimatavtryck genom att faktiskt skapa en skillnad och se över hur vårt klimatavtryck ser ut. Joakim Händel, HR-Partner, Fabege

Kurser

Utbildning inkluderar kurser som täcker allt från affärsmannaskap och fastighetsekonomi till smarta hem, digital teknik och juridik för Fastighetsingenjörer. Vi samarbetar med ledande företag inom branschen för att säkerställa att du får en aktuell och efterfrågad utbildning.

Efter avslutad utbildning har du en bred kompetens:

Teknisk expertis: Du kommer att vara en specialist inom optimering av fastighetens tekniska system med särskild inriktning på energieffektivisering. Detta inkluderar fördjupade kunskaper om elteknik, fastighetsautomation (BMS), och smarta hem-lösningar.

Branschrelaterade områden: Förutom din tekniska spetskompetens kommer du också att ha en bred förståelse för närliggande områden som fastighetsförvaltning, fastighetsekonomi och juridik som är avgörande för en framgångsrik karriär som Fastighetsingenjör.

AI-Användning: Du kommer att ha kunskap om och möjlighet att tillämpa artificiell intelligens inom yrket, vilket ger dig en fördel i att hantera de senaste trenderna och teknologierna.

Kommunikationsfärdigheter: Du kommer att ha utvecklat kommunikationsfärdigheter som möjliggör effektiv dialog om energieffektiviseringsåtgärder och tekniska lösningar.

Projektledning: Du kommer att ha förmågan att övervaka och slutföra projekt inom fastighetsteknik med fokus på energi. Detta inkluderar hantering av projektbudgetar och arbete med olika intressenter.

Miljö och säkerhet: Du kommer att vara väl insatt i miljö- och säkerhetskrav för fastigheter, och du kommer att kunna applicera detta på ditt arbete för att skapa hållbara och trygga byggnader.

Jag har själv studerat fastighetsingenjörstubildningen på John Ericsson Institutet och har redan gått från driftledare till områdeschef. Adel Chunnar, Områdeschef Förvaltning på Alova AB

Utbildningen sker på plats i Stockholm

Utbildningen är på heltid och sker på plats i klassrum i centrala Stockholm. Det går inte att läsa på distans.

Lön

Lönen kan variera beroende på vilket bolag du arbetar. Tidningen Vision har gjort en lönekartläggning för de flesta ingenjörsyrkena i alla Sveriges kommuner och regioner. Läs mer här 

Praktikperioder

Du gör praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.

Kvalitetsauktoriserad

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här.

Nära samarbete med branschen

John Ericsson Institutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp. Utbildningen är framtagen i samarbete med: Retta AB, Effekt konsult & fastighetsförvaltning AB, Vasakronan, Akademiska hus, Nordomatic, Alova AB, Balder, Fortifikationsverket, Rikshem, Robotec, Värmex AB, Coor, Victoriahem, Fabege, HSB,Unibail Rodamco Westfield, Nobina Sverige AB, Fastum, ISS Facility Services AB, FastpartnerWallenstam AB.

YH-utbildningen är kostnadsfri

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på våra utbildningar har tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom över 16 000 onlinekurser.


John Ericsson Institutets Yh-program och korta Yh-kurser bedrivs med tillstånd av Myndigheten för yrkeshögskolan

 

Innehåll

Fastighetsingenjör, inriktning energi

430 Yh-poäng

Affärsmannaskap och fastighetsekonomi

20p / 4v

Kursens huvudsakliga innehåll:

Den studerande skall vara väl insatt i fastighetsekonomi, entreprenörskap, inköp och försäljning påverkar ett fastighetsföretag och yrkesrollen fastighetsingenjör. Den studerande ska utveckla kunskaper om ett affärsmässigt förhållningssätt och bidra till ökad lönsamhet och kundnytta i yrkesrollen fastighetsingenjör.

Digital teknik

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll:

Den studerande skall vara väl insatt i digital teknik och lösningar för smarta hus och byggnader, även att få förståelse för hur digital teknik kan användas som en del av en miljömässigt hållbar utveckling och få en introduktion i begreppet Smart City. Den studerande ska utveckla kunskaper om för fastighetsbranschen nya digitala lösningar som ingår i begreppet Smart City samt förmåga att bedöma befintlig fastighets behov av ny digital teknik.

Elteknik

15p / 3v

Kursens huvudsakliga innehåll:

Den studerande skall vara väl insatt i för hur elektricitet fungerar och på vilket sätt det styr installationer och andra funktioner i en fastighet. Den studerande ska utveckla kunskaper om hur elektricitet fungerar och är en del av fastighetssystemen samt en del av en fastighetsingenjörs vardag.

Fastighetsautomation -BMS

25p / 5v

Kursens huvudsakliga innehåll:

Den studerande skall vara väl insatt i hur olika Building Management System (BMS) används för att styra och kontrollera fastighetstekniska system på ett automatiserat miljövänligt och energieffektivt sätt. Den studerande ska utveckla helhetsförståelse för styrning, reglering och övervakning av tekniska installationer och system i en fastighet samt förmåga att optimera integrerade system för uppnå ökad energieffektivisering i enlighet med befintliga miljö- och energimål.

Fastighetsteknik 1

30p / 6v

Kursens huvudsakliga innehåll:

Den studerande skall vara väl insatt i hur en byggnad och dess fastighetstekniska system fungerar och samordnas ur ett helhetsperspektiv samt. Den studerande ska utveckla en helhetsförståelse för en fastighet och förmåga att analysera dess installationer, funktioner och system för klimatkontroll i yrkesrollen som fastighetsingenjör. Ett särskilt fokus centreras kring fastighetsingenjörens roll i utifrån de globala målen i Agenda 2030.

Fastighetsteknik 2

30p / 6v

Kursens huvudsakliga innehåll:

Den studerande skall vara väl insatt i att behandla energi- och inneklimatfrågor ur ett fastighetstekniskt perspektiv. Den studerande ska utveckla helhetsförståelse för energieffektivisering och inomhusklimat samt förmåga att utforma fastighetens installationer med hänsyn till dessa.

Juridik för Fastighetsingenjörer

15p / 3v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande skall vara väl insatt i juridiska ramar och villkor samt branschregler som tillämpas inom fastighetsbranschen. Den studerande ska utveckla kunskaper om ett medvetet förhållningssätt till de juridiska villkor som påverkar yrkesrollen som fastighetsingenjör.

Kompetensportfölj och Hållbar utveckling

10p / 2v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande ska utveckla kunskaper om de generella kompetenskraven för yrkesrollen samt förmåga att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling inom LIA, studier och kommande arbete. Den studerande ska genom kursen få en allmänkunskap om arbete med hållbarhetsfrågor och värdegrund inom branschen.

Ledarskap och arbetsledning

15p / 3v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande skall vara väl insatt i ledarskap och arbetsledning i rollen som fastighetsingenjör. Den studerande ska utveckla kunskaper om kundrelationer, retorik och medarbetarsamtal samt förmåga att verka som ledare inom fastighetsbranschen.

Lärande i arbete 1

70p / 14v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande skall förbereda sig för ett självständigt utövande i yrkesrollen Fastighetsingenjör inriktning energi. Den studerande ska utveckla specialiserad yrkespraktisk kompetens inom optimering av fastigheters tekniska system.

Lärande i arbete 2

70p / 14v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande skall förbereda sig för ett självständigt utövande i yrkesrollen Fastighetsingenjör inriktning energi. Den studerande ska utveckla specialiserad yrkespraktisk kompetens inom optimering av fastigheters tekniska system.

Miljö, hållbarhet och säkerhet

35p / 7v

Kursens huvudsakliga innehåll

Den studerande skall vara väl insatt i de olika miljö- och säkerhetskrav som gäller för fastigheter. Även fastighetens tekniska standard och säkerhet, hälsan och säkerheten för dem som bor, arbetar och vistas i och omkring fastigheten samt att ha kontroll på att gällande bestämmelser följs. Den studerande ska utveckla kunskaper i fastighetsägarens ansvar, systematiskt brandskyddsarbete, skalskydd och hantering av system för egenkontroll vid kursens slut. Den studerande ska även ha fått kunskaper om de olika lagar och regler som styr byggande och förvaltning, certifierings- och miljöledningssystem, materialvalsfrågor, avfallshantering, energioptimering i ett miljöperspektiv, brandskyddsfrågor, skalskydd och försäkringar.

Behörighet

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

  • avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
  • har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
    enligt punkt 1,
  • är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
    behörig till motsvarande utbildning,
  • genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
    eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
    att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet för VA-ingenjör

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Matematik 2
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Terminstider/LIA

Terminstider

År 2024-2026
Start              Slut               Veckor           YHP
2024-08-19   2025-01-10   21                  105
2025-01-13   2025-06-20   23                  115
2025-08-11   2026-01-09   22                  110
2026-01-12   2026-05-29   20                  100

Ansökan

Relaterade utbildningar

Inga relaterade utbildningar hittades

Vi samarbetar med bland andra
AFRY / Akademiska Hus / Balder AB / Bygg vesta / Castellum / COOR / Einar Mattsson AB / Fasticon / Fastpartner / Gunnar Karlsén / Hedström & Taube / HSB / Hufvudstaden / Jernhusen / Mi Casa / Nabo / Newsec / Planima / Primär AB / Riba AB / Riksbyggen / Sefast AB / Spetsudden / Sustend AB / Sveriges Fastighetsförvaltning / Värmex / Vasakronan / Wallenstam / Willhem AB / WSP /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på John Ericsson Institutet, orgnr. 556701-9699 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata